Kullancs információk Dr. Molnár Gábor - Mátészalka- állatorvos

Kullancsinfó

Tisztelt Ügyfeleink!

   Mivel teleink egyre enyhébbek, így évről-évre több száz kullancs okozta fertőzésben szenvedő kutya fordul meg nálunk, ezért az alábbiakban összefoglaltam a legfontosabb tudnivalókat:

   Legismertebb betegségek, amiket terjesztenek a babesiosis (okozója a Dermacentor reticulatus nevű kullancs), és a Lyme-kór (Ixodes ricinus). Előbbi lényegesen veszélyesebb és elterjedtebb, évi több száz esettel találkozunk. Tünetei közé tartozik a magas láz (40-41 fok), általános levertség, étvágytalanság, néha nyálzás, sok esetben vörösesbarna ("kávézaccszerű") vizelet, mely a vörösvérsejtek szétesésének következménye. Utóbbi miatt 2-3 napon belül súlyos, akár gyógyíthatatlan veseelégtelenség léphet fel, így kulcskérdés, hogy a fenti tünetek jelentkezésekor minél gyorsabban (12-24 órán belül) forduljunk állatorvoshoz.

    A legtöbb megbetegedés február közepe és május vége között jelentkezik, majd szeptemberben érkezik a "második hullám",így ezekben az időszakokban (de lehetőleg egész évben) rendkívül fontos a megelőzés. Jelenleg a legbiztonságosabbak az 5, vagy 12 hétig közel 100%-os védelmet nyújtó ízesített tabletták, melyet állatorvosnál, vagy állatgyógyszertárban szerezhet be. Emellett léteznek jó, és kevésbé jó hatékonyságú nyakörvek, vagy rácsepegtető oldatok. Vásárlás előtt érdemes lehet szakembertől tanácsot kérni.

   A Lyme-kór jóval kevésbé elterjedt környékünkön, diagnosztikája nem egyszerű, mivel gyakran nem mutat klasszikus tüneteket. Előfordulhat levertség, étvágytalanság (visszatérő láz miatt), különböző végtagokon jelentkező sántaság. A kimutatására szolgáló szerológiai teszt ráadásul csak a betegség kezdetétől számított 3-4 hét múlva alkalmazható biztonságosan, mivel addig nem termelődik kimutatható ellenanyag az állat szervezetében. A beteg kutyusok egyébként nagy százalékban jól gyógyulnak 4-6 hetes antibiotikum terápiára.